Phishing mails: Laat je niet vangen!

Phishing komt in vele vormen. Alhoewel al veel mensen gewaarschuwd worden voor deze technieken, kan een onoplettendheid of moment van verstrooiing er toch voor zorgen dat je in de val trapt van deze malafide oplichters.

De beste virusscanner ben je zelf! –

Taal

Vooral in begin van de eerste phishing aanvallen komen deze mails vanuit het buitenland. De taal was vaak Engels. Om de inhoud van hun valse mail iets overtuigender te maken naar .be en .nl emailadressen zorgden de aanvallers ervoor dat hun bericht vertaald werd naar de taal van de gebruiker. De automatische vertaling van hun phishing bericht naar het Nederlands door gebruik te maken van Google Translate of andere vertaalrobots, viel vaak al direct door de mand. Zinsconstructies en slechte grammatica maakten direct duidelijk dat de mails niet door een echte firma verstuurd werden.

Naam aan wie brief is gericht

Vaak zal de brief algemeen gericht zijn aan een persoon. Soms staat er zelf een onbekend adres of onbekende naam bij. Hierdoor zal je al heel wat phishing aanvallen kunnen filteren.
Dit is natuurlijk eenvoudig te omzeilen in jouw mailadres staat vaak jouw naam en voornaam. Het is niet zo moeilijk om een script te schrijven die deze uit jouw mailadres te halen en die in de beschrijving van de brief te plaatsen. Bijkomend kan het ook gebeuren dat de phishing aanvallers jouw echt adres weten. Door deel te nemen aan een valse wedstrijd waar je jouw contactgegevens en email moet achterlaten, kan men jou veel nauwkeuriger adresseren in een email.

phising-1

Links

Een van de belangrijkste manieren om phishing email te ontmaskeren is door te hoveren over de links in de email. Merk je hierbij dat de naam van de link anders is dan de achterliggende link, dan is er iets verdacht. Nooit klikken op de links in zo een bericht, want vaak zal die leiden naar een virus.

phising2

Betaalmethode

Vraagt men om te betalen via niet traceerbare betaalmethodes zoals Western Union of Bitcoin, dan is er overduidelijk ook iets aan de hand. Deze betaalmethodes beschermen de verkoper en er is geen manier om jouw geld nog terug te eisen.