5 redenen waarom een SSD schijf beter is voor uw laptop

De SSD schijven bestaan al een tijdje, toch weten veel mensen niet dat dit soort schijf een enorm voordeel zou zijn voor hun huidige pc of laptop met een klassieke HDD. SSD staat voor Solid State Disk, waarbij gegevens worden opgeslagen via flashgeheugen. Dit in tegenstelling tot de klassieke harde schijven die werken met een mechanische arm om magnetische gegevens uit te lezen.

1 Snelheid

Dit is de allerbelangrijkste reden om voor een SSD te kiezen, het opstarten en laden van bestanden gaat 300% keer sneller dan bij een klassieke harde schijf. Windows 10 maakt ideaal gebruik van SSD schijven, maar ook een oudere Windows installaties hebben voordelen met deze schijf.

Bekijk het onderstaand filmpje waarbij 2 identieke laptops met elkaar vergeleken worden en waarbij de linkse laptop een SSD schijf bevat:

2 Schokbestendiger en langere levensduur

Bij laptops is een ongelukje snel gebeurd, je laat jouw laptop iets te hard vallen in jouw rugzak of laptoptas of door een onoplettendheid valt deze van jouw bureau. Zulke schokken kunnen dodelijk zijn voor klassieke HDD schijven, maar een SSD schijf kan beter tegen een stootje en zal zulke ongelukjes overleven.

De mechanische onderdelen van de HDD zijn gevoelig voor schokken en slijtage. SSD’s hebben dit niet en gaan een stuk langer mee dan gewone HDD’s. Jouw data is dus veiliger op een SSD.

3 Stiller

Omdat er geen draaiende onderdelen zijn, is de schijf vele malen stiller dan een gewone harde schijf. Een goed werkende SSD schijf is dan ook compleet geluidsloos.

4 Stroomverbruik

Ook hier profiteer je weer met een laptop, SSD’s verbruiken minder stroom waardoor jouw laptopbatterij langer zal meegaan.

 

5 Betaalbaar prijs/GB

HDD’s blijven een pak goedkoper dan SSD, maar SSD schijven zijn al heel wat betaalbaarder geworden. De prijzen van SSD’s zijn momenteel een pak lager dan enkele jaren geleden, waardoor het nu zeker aan te raden is om een SSD schijf aan te schaffen.