Maak van jouw oude laptop een Chromebook!

Wat doen met een oude laptop?

In mijn kast ligt nog een oude HP laptop. Deze is ondertussen +-10 jaar oud en is hopeloos verouderd. Met een trage Core 2 Duo processor van 1.6Ghz, 2GB RAM en 256 GB HD is hij te zwak om nog vlot mee te kunnen werken. Ik zou kunnen kiezen om een SSD upgrade uit te voeren (zie artikel Waarom  kiezen voor SSD), maar vind het niet de moeite voor dit toestel.

Ik wil deze laptop gebruiksklaar maken voor mijn kinderen, waarop ze met hartenlust kunnen “prutsen”. Origineel was het besturingssysteem van deze laptop Windows Vista, deze is niet zo kindvriendelijk en is ook berucht voor zijn slechte kwaliteit.

Om dit te bereiken heb ik gekozen om Chromium OS te installeren. Deze op linux gebaseerde besturingssysteem is een opensource versie waarop Chrome OS van Google gebaseerd is.

Het concept van Chromium OS is eenvoudig: een snel eenvoudig systeem voor mensen die enkel webtoepassingen gebruiken.

Voordelen Chromium OS

 • eenvoudig om te gebruiken en te beheren
 • Snel
 • lage hardware-eisen waardoor je het op oude pc’s kan installeren
 • Google integratie: mensen die reeds gebruik maken van de vele Google diensten: Gmail, Google Agenda, Google Drive,… vinden snel hun weg
 • Veilig tegen de meeste virussen (reclame malware in Browser wel mogelijk)

Nadelen Chromium OS

 • Internet nodig
 • Google account nodig
 • Men kan geen klassieke Windows software installeren zoals Office, men kan wel gebruik maken van de webbased Office toepassingen.

De nadelen zijn verwaarloosbaar en wegen niet op tegen de voordelen. Mijn kids zullen die vooral gebruiken voor Youtube en eenvoudige online spelletjes zoals Paw Patrol, Nijntje,…

Hoeveel kost een doe-het-zelf laptop met Chromium OS

Chromium OS is gratis voor gebruik en kan gedownload worden via https://arnoldthebat.co.uk/wordpress/chromium-os/

De oude laptop had ik al, dus deze is voor mij gratis. Als je goed zoekt op 2dehandssite kan je zeker iets deftig vinden voor ongeveer 50€
Voor mijn laptop heb ik wel een nieuwe batterij twv +-50€ gekocht via Replacedirect, de originele batterij was helemaal op en veroorzaakte veel problemen.

Installatie Chromium OS

Installatie zal ik héél kort overlopen, installatie was niet zo moeilijk, maar kan voor onervaren gebruikers wel wat lastig zijn. Voor meer informatie hierover of indien je wenst dat ik jouw laptop overschakel naar een Chromebook (Chromium OS), gebruik dan onderstaand contactformulier.

Download Image https://arnoldthebat.co.uk/wordpress/chromium-os/
Schrijf de image via een tool zoals Rufus naar een bootable USB stick
Start de laptop via USB stick, automatisch zal Chromium OS geladen worden, kies toetsenbordindeling en vul een google account in
Druk CTRL+ALT+F2 om de console te openen en login met root (geen wachtwoord nodig)
Voer dit commando in: (Opgelet alle gegevens op de schijf zullen gewist worden!)

/usr/sbin/chromeos-install –dst /dev/sda

De installatie wordt uitgevoerd en op het einde komen deze veel belovende woorden:
[blockquote align=”left” author=””]”Please shutdown, remove the USB device, cross your fingers and reboot”[/blockquote]

De IT Goden zijn me goed gezind, want de installatie is geslaagd!

Vul jouw regio + toetsenbordindeling in. Daarna zal de wizard jouw draadloze instellingen opvragen + account voor Google.

Hoe ziet Chromium OS eruit?

Heel eenvoudig: links onderaan is er een cirkel-knop waarmee je een browser kan starten. Je kan apps toevoegen via deze browser en je kan pagina’s onderaan vastmaken aan de taakbalk (“plank”) onderaan.

 • Klik op de drie puntjes in Chromium
 • Meer Hulpprogramma’s
 • Vastmaken aan “Plank”

Resultaat

De installatie is een succes, de oude laptop werkt een stuk sneller en hoeft niet meer de verouderde zware Windows Vista te laden. Het starten gaat snel, surfen op internet en bekijken van filmpjes werkt terug zonder haperingen. Dankzij de nieuwe batterij is het toestel ook terug mobiel.

Wil je meer informatie over de installatie of wil je jouw oude laptop door mij laten installeren in Roeselare, contacteer me dan via volgend formulier.

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_59de0823b604f_bestsellers” cat_id=”20001″ name=”Lego” sub_id=”” title=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”800″ cols=”3″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]