Windows Tip: hoe een schermafdruk maken?

Schermafdruk of Screenshot nemen

Heel veel mensen weten niet hoe ze Print Screens of schermafdrukken kunnen nemen. Er zijn collega’s die de oude manier gebruiken door de Print Screen knop te gebruiken en dan het resultaat plakken in Word om het dan bij te werken en bij te knippen. Of neem je liever jouw GSM, neem je een foto van jouw beeldscherm en stuur je deze dan door?

Wat velen niet weten is dat er in Microsoft een tool aanwezig is waarmee je zelf heel eenvoudig schermopnames kan maken. Ga naar het zoekvenster onderaan en zoek “Knip”.
Open het knipprogramma:

Alle Apps Documenten Beste overeenkomst Knipprogramma Apps Knippen en aantekenen Instellingen Email Web Meer Feedback Knipprogramma App Knippersnelheid van aanwijzer WIJZIgen Knipperen van braillecursor in- of uitschakelen Klembordinstellingen Druk op de PrtScn-toets om schermknipsels te maken Zoeken op het web p knip - Webresultaten weergeven Openen Als administrator uitvoeren Bestandslocatie openen Van de taakbalk losmaken Aan Start vastmaken

Knipprogramma Bestand Bewerken Extra N leuw Modus Help Uitstellen

Via Nieuw kan je direct een nieuwe screenshot nemen. Je zal merken dat de achtergrond wat lichter zal worden en via jouw muis kan je een rechthoekig vakje tekenen van hetgeen je wil kopiëren.

Eénmaal jouw schermafdruk gemaakt is, kom je terug in de kniptool en kan je jouw knipsel bewonderen, bewerken, opslaan of kopiëren.

Knippragramma Bestand Bewerken Extra N leuw Modus Help Uitstellen Typ hier om te zoeken

Soms wil je ook menu items knippen, wat heel vervelend is want als je weggaat uit het menu kan je geen screenshot meer maken. Dit kan je oplossen door de “Uitstellen” functie te gebruiken. Kies uitstellen 3 seconden, start een nieuw knipsel. Daarna heb je enkele seconden de tijd om jouw menu item te openen, het scherm zal even bevriezen en vervolgens kan je schermafdruk maken.

Knippen en Aantekenen

Bij het maken van deze korte uitleg krijg ik al een bericht van Windows dat deze kniptool zal verplaatst worden. Het zal even wennen worden, maar via “Windowstoets – Shift – S” krijg je de nieuwe versie van de kniptool te zien.

Deze werkt helemaal gelijkaardig zoals de klassieke kniptool, het is gewoon de app versie van de kniptool. Deze Windows app heet “Knippen en aantekenen“.

Alle functies van de klassieke kniptool zijn aanwezig, na het nemen van een screenshot kan je deze hier bewerken met de tools bovenaan.

Vond je deze tip interessant en wil je nog tips? Laat dan een reactie achter hieronder!